Geen gedwongen vrijwilligerswerk

Samen werken aan een toekomst

Gemeente Eindhoven kent zo’n 6944 uitkeringsgerechtigde volgens de laatste cijfers van oktober 2017. Een groot deel hiervan zit wegens omstandigheden in de bijstand. Ze zouden wel aan het werk kunnen maar het lukt maar niet. Nu is het zo dat de gemeente vaak een tegenprestatie eist van de uitkeringsgerechtigde. Ze moeten verplicht deelnemen aan cursussen en vrijwilligerswerk doen. Als ze dit niet doen of weigeren wordt er een deel van de uitkering ingehouden. Wij willen dit anders gaan doen.

Wij vinden het goed dat ze wel aan het werk moeten maar er moet wel van persoon tot persoon gekeken worden wat er bij diegene past. Iemand met een zorgachtergrond kan je niet ineens bij een groenvoorziening zetten. En een oud docent nederlands heeft vaak geen moeite met sollicitatiebrieven schrijven. Wij zouden graag zien dat iedereen met een uitkering meer zeggenschap krijgt in wat ze daadwerkelijk nodig hebben om weer aan een baan te komen. Zo stimuleren we dat er voortgang in het traject komt, maar ook dat mensen zich gehoord voelen.

Laat mensen zelf kiezen welke cursus ze nodig hebben of in welke sector ze vrijwilligerswerk willen doen. Kijk samen met de persoon in kwestie hoeveel uur iemand dit kan gaan doen, iemand die al jaren thuiszit heeft eerder moeite om meteen de gehele week aan de slag te gaan, dan iemand die een maand pas thuis zit vanuit een fulltime baan. Wij zien liever dat iemand opbouwend in een gewenste sector aan de slag gaat want dan heb je op langer termijn meer kans dat iemand volledig aan het werk gaat.

Uiteraard is het wel belangrijk dat er een stappenplan gemaakt gaat worden en dat deze per periode geëvalueerd wordt, en waar nodig eventuele aanpassingen gemaakt kunnen worden. Een goede duidelijke communicatie is zeer belangrijk in dit plan van zowel de uitkerende instantie als vanuit de cliënt.