Horecabeleid Eindhoven kan en moet beter!

Het kan beter!

Wij zien Eindhoven graag als een bruisende stad waar niet alleen technologie, kunst en duurzaamheid hoog in het vaandel staan maar ook de uitgaansgelegenheden en evenementen een belangrijk speerpunt zijn.
Momenteel lopen wij met vanalles voorop of gelijk mee met andere grote gemeenten maar de uitgaansgelegenheden en evenementen kunnen nog beter.
Wij zouden graag een verbreding van de horecatijden zien, met name ook de eetgelegenheden die nu eerder moeten sluiten dan de kroegen op het Stratumseind. 24uurs openingstijden voor alle horeca en eetgelegenheden. Op elk moment van de dag is er wat te beleven in ons mooie Eindhoven, dus waarom ook niet voor de horeca?! Bij doorlopende openingstijden zou een nachtnet van bussen en treinen ook op zijn plaats zijn. Voornamelijk in het weekend is dit nu nog een probleem. De horeca sluit om 04:00 uur maar de treinen rijden pas vanaf 07:00 uur. Dit maakt het nu voor mensen van buiten Eindhoven minder aangenaam om hier komen te stappen, terwijl we een goed aanbod in cafés en clubs hebben. Een nachtbus zou ook op zijn plek zijn hier, want dan kunnen de mensen van uitgaansgelegenheden met de bus naar huis, hierbij kun je denken aan de omliggende gemeente maar ook aan vaste haltes in Eindhoven zelf. Wanneer we dit gaan aanpakken dan dringen we ook de zogeheten snorders terug, en wordt er vooral in de nacht aan een veiligere verkeerssituaties gewerkt.

Minder regelgeving en meer vertrouwen in bewoners en ondernemers.

Ook vinden wij dat de regels rondom het organiseren van evenementen versoepeld moeten worden. Op dit moment mogen kleine horecabedrijven maar een maximaal aantal evenementen per jaar geven en hier gelden strenge regels voor. Wij vinden dat ook kleine horecabedrijven vaker evenementen mogen geven. Uiteraard moeten hier wel regels aan vast zitten maar die moeten versoepeld worden. Wij zouden ook graag zien dat een meldingsplicht voldoende is in plaats van elke keer een vergunning moeten aanvragen. Minder regels en meer vertrouwen in onze bewoners en ondernemers in Eindhoven.
Ook zouden kleine evenementen en cultuurinitiatieven gestimuleerd en ondersteund moeten worden door de gemeente. Ze moeten de kans kunnen krijgen om zich te ontwikkelen, maar ook kans op een mooie plek om het voort te zetten.

Duurzaamheid en leegstandsbeleid.

Duurzaamheid staat uiteraard ook hoog bij ons. Wij zijn dan ook van mening dat er zeker nog veel te halen valt op dit punt. Hierbij kun je denken aan hervulbare bekers en flesjes op evenementen en hier kan je een klein bedrag aan statiegeld voor vragen. Bezoekers gooien het dan minder snel op de grond maar brengen het terug naar de plek waar je het statiegeld terug kunt krijgen. Uiteraard moet dit wel een klein aannemelijk bedrag zijn.
Onder duurzaamheid valt voor ons ook de leegstand van gebouwen en winkel en horecapanden. Als deze leeg blijven staan komt er achterstallig onderhoud en uiteindelijk kost het dan een hoop geld om het op te knappen. Wanneer we meer mogelijkheid bieden voor onder andere pop up stores, restaurants en cafés dan blijft het leven in het pand.